FEIF har besluttet, at alle heste (hopper, hingste og vallakker), som stiller til kåring skal have lavet – ikke bare DNA, men DNA og afstamningskontrol, hvis de er født i årgang 2024 og efterfølgende.
Heste, hvor begge forældre har fået lavet DNA-profiler, kan uden problemer afstamningskontrolleres samtidig eller senere. Fædrenes DNA-profil er kendt, idet hingste skal afstamningskontrolleres for at opnå bedækningstilladelse. Moderdyrets DNA er oftest det usikre led i en afstamningskontrol på et givet dyr, og derfor er det her også en opfordring til avlerne om at få lavet en DNA-profil af deres avlshopper, mens disse er i egen varetægt og – ikke mindst – mens avlshopperne er i live.
Er moderdyret dødt, umuligt at opspore eller lignende, den dag man ønsker at stille afkommet til kåring, så skal der laves genetiske re-konstruktioner for at afkommet kan få sin afstamningskontrol og dermed mulighed for at stille til kåring. Processen bliver dyr og besværlig.
Derfor er det en god ide fra i år og fremad, at tage stilling til, hvem af ens avlshopper og føl, der skal laves DNA/afstamningskontrol på. Når man har afklaret det kan man, hvis man ønsker det, få udtaget materiale ved chipmærkningen. Bestillingsblanketten til DNA hentes her: https://www.dnalaboratoriet.dk/
Avlskomitéen
I 2022 startede registreringen af alle steder der holder heste i CHR-registret (Det Centrale Husdyrbrugsregister).
Det er en beslutning truffet af Fødevarestyrelsen på baggrund af indførelse af EU’s Dyresundhedslov omkring smitteopsporing og -inddæmning i relation til dyr, at alle steder der holder heste skal være registreret i CHR.
Når heste behandles med visse typer medicin, udtager den behandlende dyrlæge altid hesten fra konsum og bestemmer hermed, at hesten på grund af medicinen, som den har fået, ikke længere må anvendes til menneskeføde. Dyrlægen har således ”udtaget/udelukket hesten fra konsum”.
Fristen for indsendelse af hestepasset, efter at dyrlægen har udelukket hesten, er 7 dage.