DMRT3 Gentest

Om DMRT3

DMRT3-genet har vist sig at have en effekt på gangarterne hos den islandske hest. Der er tre mulige genotyper i DMRT3-genet: AA, CA og CC. 5-gængerne har AA-genotypen, mens 4-gængerne er en blanding af AA, CA og CC heste.

  • AA genotype har en gunstig effekt på töltkapaciteten og resultater indikerer, at AA-heste har mere naturlig evne til tölt.
  • CA genotypen har på den anden side vist sig at have en gunstig effekt på de grundlæggende gangarter: skridt, trav og galop, oftere vil CA-heste præsterer bedre takt og affjedring i trav og galop end AA-heste.
  • CC heste er den mindste andel af den islandske hestebestand og produktionen af ​​CC-heste bør formodentlig undgås, da det kan være en tidskrævende proces at lære dem at tølte, da lateralt bevægelsesmønster er mere unaturlige for dem end andre heste.

Find DMRT3 status på avlshingstene

Du finder avlshingstens DMRT3 oplysninger i Worldfengur. Det vil enten være ”DMRT3 predicted” eller ”DMRT3 genotyped”.  Er den “predicted” så er det en udregnet sandsynlighed ud fra afstamningen, mens det er verificeret og testet hos de heste der er “genotyped”.

Predicted:

Genotyped:

Bestil gentest

Ønsker du at få gentestet din hest for DMRT3 genotype, så kan du ved at bruge et autoriseret godkendt laboratorium få opdateret genotypen i worldfengur så det fremgår at den er gentestet og verificeret.
DNA laboratoriet for heste er autoriseret af Landsudvalget for Heste og er med i sammenslutningen af internationalt anerkendte DNA laboratorier (ISAG).

Noter på bestillingsblanketten at du ønsker hesten DMRT3 gentestet og bestil din dyrlæge til at udtage en hårprøve fra hesten. Dette kan evt. med fordel gøres samtidig med chipmærkning eller DNA afstamningskontrol. Når resultatet er klar fra laboratoriet sender du det på mail til stambogskontor@islandshest.dk og så vil vi sørge for opdatering i worldfengur.

Hent bestillingsblanketten og se mere hos DNA Laboratoriet.

CHR

I 2022 startede registreringen af alle steder der holder heste i CHR-registret (Det Centrale Husdyrbrugsregister).

Det er en beslutning truffet af Fødevarestyrelsen på baggrund af indførelse af EU’s Dyresundhedslov omkring smitteopsporing og -inddæmning i relation til dyr, at alle steder der holder heste skal være registreret i CHR.

Mere om CHR

Konsum

Når heste behandles med visse typer medicin, udtager den behandlende dyrlæge altid hesten fra konsum og bestemmer hermed, at hesten på grund af medicinen, som den har fået, ikke længere må anvendes til menneskeføde. Dyrlægen har således ”udtaget/udelukket hesten fra konsum”.

Fristen for indsendelse af hestepasset, efter at dyrlægen har udelukket hesten, er 7 dage.

Mere om Konsum