Ren-racede islandske hopper er avlsberettigede fra deres 3. leveår. Dette er indført i stambogsreglementet af hestevelfærdsårsager for at sikre, at hopperne er tilstrækkeligt udviklede til at gennemføre en drægtighed og fole efterfølgende.
Ved valg af hingst kan du anvende vores hingsteliste, som indeholder alle ren-racede islandske hingste med bedækningstilladelse i Danmark. Her kan du finde oplysninger om de enkelte hingste samt hvor og hvordan de bedækker/inseminerer, og har du WorldFengur abonnement kan du komme videre til WorldFengur og alle oplysningerne der.
Når hingsten er valgt, og der er lavet en aftale med hingsteejer/hingsteholder, skal denne have oplysninger om hoppens ID-nummer, hingsteejer/hingsteholder skal se hoppens pas og have kontakt-oplysninger om hoppens ejer til senere indberetning.
Skal hoppen opstaldes på stedet, hvor hingsten opholder sig, er det vigtigt at huske, at hestepasset skal følge hoppen ud til hingsten og blive der sammen med hoppen.
Alle hopper, som bedækkes skal indberettes til Stambogskontoret, som bedækket. Denne opgave påhviler hingsteejerne/hingsteholderne.
Bedækningsindberetningerne kan foretages løbende hen over sæsonen. Sidste dag for rettidig indberetning er d. 30. september det år hoppen er bedækket.
Efter d. 30. september betales et gebyr for hver indberetning, og efter d. 31.december i bedækningsåret stiger taksten igen.
Når hingsteejeren/hingsteholderen har indberettet en hoppe som bedækket, lægger Stambogskontoret registreringen i World Fengur (WF). Bedækningsregistreringen er det nødvendige grundlag for oprettelsen af det kommende føl i WF.
Stambogskontoret tilstræber, at alle indberetninger er registreret i WorldFengur inden d. 31. december det pågældende år. Tjek din hoppes bedækningsindberetning på worldfengur under fanen “Bedækninger”. er der fejl i, eller mangler din hoppe indberetning, kontakt hingsteejer eller skriv en mail til stambogskontor@islandshest.dk.
Når føllet fødes næste år, skal det følanmeldes indenfor de første 60 dage. Se menupunkt: Føllet er født
I 2022 startede registreringen af alle steder der holder heste i CHR-registret (Det Centrale Husdyrbrugsregister).
Det er en beslutning truffet af Fødevarestyrelsen på baggrund af indførelse af EU’s Dyresundhedslov omkring smitteopsporing og -inddæmning i relation til dyr, at alle steder der holder heste skal være registreret i CHR.
Når heste behandles med visse typer medicin, udtager den behandlende dyrlæge altid hesten fra konsum og bestemmer hermed, at hesten på grund af medicinen, som den har fået, ikke længere må anvendes til menneskeføde. Dyrlægen har således ”udtaget/udelukket hesten fra konsum”.
Fristen for indsendelse af hestepasset, efter at dyrlægen har udelukket hesten, er 7 dage.