WorldFengur og Blup

WorldFengur (WF) er den verdensomspændende database med alle renracede islandske heste.

Den administreres på Island, men alle FEIF-landende betaler ind til brugen af den og anvender den som arbejdsredskab i administrationen af alt omkring registrering og vedligehold af data i relation til den islandske hest i de FEIF-respektive lande.

Således er WF også arbejdsredskabet på Stambogskontoret, men fordi den islandske hest ikke er den eneste hesterace og fordi Fødevarestyrelsen, som myndighed er underlagt EU-lovgivning, så bliver der konstant overført data fra WF til den Nationale Hestedatabase, som administreres af SEGES. Denne overførsel står Island for på daglig basis.

Muligheder for medlemmer med abonnement WF

Som medlem af Dansk Islandshesteforening kan du få gratis adgang til WF. Det kan have rigtig mange fordele. Dels kan du selv søge frem hvad der står på din hest, om den hest du påtænker at købe eller rigtig mange andre forhold vedrørende alle de registrerede heste.

Derudover kan du også via din paddock, som indeholder alle de heste du er registeret som ejer af, selv registrere flere forskellige forhold, i stedet for at skulle sende mails til stambogskontoret for at få det registreret i WF.

I taleboblen kan du registrere:

 • Fuldmagt til avler/Følhoppen er udlånt til én 2. person/avler.
 • Fuldmagt til hingsteholder/Hingsten er udlånt til én hingsteholder.
 • Hesten er solgt (husk navn og adresse og gerne mailadresse på køber)
  • Hesten skal dog ejerskiftes indenfor 7 dage efter købet
 • Eventuelt andre forhold af vigtighed.

Du kan også registrere:

 • Hesten er død – husk efterfølgende at indsende hestepas til stambogskontoret.
 • Under “Registrer kastrering”: ændrer du din hingst til vallak
 • Under Add Picture: kan du sætte hestens foto ind
 • Andre notater der vedrører hesten.

Hvordan får jeg min egen adgang til WF?

Alle hovedmedlemmer og ekstramedlemmer af Dansk Islandshesteforening (DI) tilbydes adgang til WorldFengur (300 gratis besøg pr. år).

Først skal du indmelde dig i Dansk Islandshesteforening her.

 • Når kontingent til DI er betalt – skal du rette henvendelse til sekretær Helle Mogensen på sekretariat@islandshest.dk
 • Helle opretter dig som bruger i WorldFengur
 • Når du er oprettet i systemet, modtager du en mail med oprettelseslink, en aktiveringskode og pinkode.
 • Når dit medlemsskab betales efterfølgende år, fortsætter dit abonnement på WF automatisk også selvom der står udløb 01.03.xxxx

BLUP – Avlsværdivurdering

BLUP står for Best Linear Unbiased Prediction og anvendes som avlsværdivurdering for islandske heste.

Du kan læse mere om BLUP hos Magasinet TØLT, som Dansk Islandshesteforening står bag.

Island står for beregning og justering af BLUP-værdierne. Derfor vil alle hestes BLUP kunne forandres ved hver justering. Denne beregning foretages hvert år i oktober, når alle kåringer er afsluttet. I år med Landsmót på Island desuden også i juni måned inden Landsmót.

Som avler skal du være opmærksom på, at føl, som registreres før disse deadlines får deres BLUP værdi beskrevet under hestens grundoplysninger/BLUP. Føl, som registreres efterfølgende, altså fra oktober måned i fødselsåret, ikke får BLUP registreret i grundoplysningerne i WF. I disse situationer er det vigtigt at huske, at et føl’s BLUP altid er gennemsnittet af forældredyrenes BLUP.

CHR

I 2022 startede registreringen af alle steder der holder heste i CHR-registret (Det Centrale Husdyrbrugsregister).

Det er en beslutning truffet af Fødevarestyrelsen på baggrund af indførelse af EU’s Dyresundhedslov omkring smitteopsporing og -inddæmning i relation til dyr, at alle steder der holder heste skal være registreret i CHR.

Mere om CHR

Konsum

Når heste behandles med visse typer medicin, udtager den behandlende dyrlæge altid hesten fra konsum og bestemmer hermed, at hesten på grund af medicinen, som den har fået, ikke længere må anvendes til menneskeføde. Dyrlægen har således ”udtaget/udelukket hesten fra konsum”.

Fristen for indsendelse af hestepasset, efter at dyrlægen har udelukket hesten, er 7 dage.

Mere om Konsum