Afstamningskontrol ved DNA kan garantere at alle heste der bliver brugt i avlen, er renracede islandske heste.

Det er lovpligtigt at alle avlshingste skal være afstamningskontrolleret ved DNA(1994). DI kræver, at hingste skal afstamningskontrolleres ved DNA  inden de stilles til fuldkåring, og at bygningsbedømte unghingste senest ved ansøgning om bedækningstilladelse er afstamningskontrolleret ved DNA.

Der er en række krav om afstamningskontrol ved DNA på føl, dette for at sikre rette afstamning inden udstedelse af hestepas og ejercertifikat.

Hvem må udtage prøverne?:

Blod- eller hårprøver til afstamningskontrol ved DNA må udelukkende udtages af dyrlæger eller SEGES chipmærker, og DI kræver at det er Blodtypelaboratoriet, Rødebækvej 2, 8653 Them der varetage analyser/ afstamningskontrol ved DNA på Islandske heste i Danmark.

Hvordan foregår afstamningskontrol ved DNA?

En afstamningskontrol ved DNA foregår ved at dyrlægen/SEGES udtager prøver på individet og  begge forældre (dog, kun hvis forældrene ikke er DNAtestet i forvejen)

Prøverne bør udtages i god tid og sendes  ind sammen med bestillings blanketten med chipmærkenummer på individet til Blodtypelaboratoriet.

Hvis hestens forældre er døde?

Så er der mulighed for at en Afstamningskontrol ved DNA baseres på forældres søskende eller forældres andet afkom. Kontakt Blodtypelaboratoriet, eller Stambogskontoret og spørg hvad der skal til, hvis du er i tvivl.

Registrering i WorldFengur:

Blodtypelaboratoriet registrerer resultatet i WorldFengur, når resultat foreligger, og hesteejer/avler har betalt til Blodtypelaboratoriet.

  • Hvis Stambogskontoret har bedt om hesteejer om en stikprøvekontrol der senere verificeres-betaler DI

Stambogskontoret modtager automatisk en mail når resultatet registreres på WF, og derefter viderebehandler vi sagen.

Ajourført 06.09.2017