Afstamningskontrol ved DNA kan garantere at alle heste der bliver brugt i avlen, er renracede islandske heste.

Det er lovpligtigt at alle avlshingste skal være afstamningskontrolleret ved DNA(født fra 1994). DI kræver, at hingste skal afstamningskontrolleres ved DNA  inden de stilles til fuldkåring, og at bygningsbedømte unghingste er afstamningskontrolleret ved DNA -senest ved ansøgning om bedækningstilladelse.

Der er en række krav om afstamningskontrol ved DNAføl – dette for at sikre rette afstamning- inden der kan udstedes hestepas og ejercertifikat.

Hvordan foregår afstamningskontrol ved DNA?

En afstamningskontrol ved DNA, foregår ved at dyrlægen/SEGES udtager prøver på individet og  begge forældre (hvis forældrene ikke er DNAtestet før)

Dyrlægen/SEGES sender prøverne direkte til Blodtypelaboratoriet sammen med bestillings blanketten inkl. chipmærkenummer på individerne

Det er altid hesteejeren der skal ansvarlig for betaling 1) for udtag af prøverne samt 2) analysen ved Blodtypelaboratoriet, dog undtaget ved krav betegnet skriftlige som Stikprøvekontrol.

Hvem må udtage prøverne? og hvem må analysere?:

Blod- eller hårprøver til afstamningskontrol ved DNA må udelukkende udtages af dyrlæger eller SEGES chipmærker, og DI kræver at det er Blodtypelaboratoriet, Rødebækvej 2, 8653 Them der varetage analyser/ afstamningskontrollen ved DNA på Islandske heste med opholdsland i Danmark.

Hvis individets forældre er døde?

Så er der mulighed for at Afstamningskontrol ved DNA kan baseres på forældres søskende eller forældres andet afkom. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte Blodtypelaboratoriet eller Stambogskontoret

Registrering af analysen i WorldFengur:

Når hesteejer/avler har betalt Blodtypelaboratoriet – er det Blodtypelaboratoriet der  registrerer resultatet i WorldFengur, og Stambogskontoret modtager automatisk resultatet via WF – når resultatet registreres, derefter viderebehandles sagen på Stambogskontoret.

Ajourført 14.12.2018